Έρπης γεννητικών οργάνων

Έρπης γεννητικών οργάνωνΕίναι μια λοίμωξη των γεννητικών οργάνων που προκαλείται από τον ιό του απλού έρπητα. Πολλοί ασθενείς που είναι φορείς δεν το γνωρίζουν και αρκετοί από αυτούς δεν θα αναπτύξουν ποτέ κλινικά σημεία της νόσου. Όταν αυτή εμφανιστεί κλινικά αποτελείται από συρρέουσες φυσαλίδες επί ερυθηματώδους βάσεως με συνοδό καύσο ή πόνο στην εν λόγω περιοχή. Η πρώτη εμφάνιση της λοίμωξης συνήθως είναι πιο έντονη από τις επαναλοιμώξεις και εμφανίζεται 4-7 ημέρες από την σεξουαλική επαφή.

Ο ερπητοϊός αποτελείται από 2 ξεχωριστούς υποτύπους τους HSV1 ΚΑΙ HSV2. Αν και στο παρελθόν ο έρπης γεννητικών οργάνων οφειλόταν κυρίως στον τύπο HSV2 πλέον και οι 2 τύποι ευθύνονται για την λοίμωξη.

Υπολογίζεται ότι το 15.9 % του πληθυσμού έχει ασυμπτωματικό έρπη γεννητικών οργάνων και ότι περίπου 47 εκατομμύρια είναι τα νέα περιστατικά παγκοσμίως ανά έτος.

Περίπου μετά το 80% της πρώτης λοιμώξεως από ΗSV2 θα ακολουθήσει τουλάχιστον μια επανέκθυση των βλαβών, ενώ το αντιστοιχο ποσοστό για την λοίμωξη από τον HSV1 είναι 50%.

Ίαση από τον έρπη γεννητικών οργάνων δεν υπάρχει. Ωστόσο η άμεση λήψη αντιικών φαρμάκων όπως η ακυκλοβίρη, η βαλακυκλοβίρη, η φαμκυκλοβίρη κ.α. μειώνουν την έκταση και την ένταση των επεισοδίων. Οι ασθενείς με έρπη γεννητικών οργάνων πρέπει να εξετάζονται και για αφροδίσια νοσήματα όπως το ΑΙDS, η σύφιλη και οι ηπατίτιδες.

Γιώργος Τάχιας

O δερματολόγος Δρ. Τάχιας Γεώργιος γεννήθηκε στην Αθήνα και αποφοίτησε από την Ιατρική σχολή της L’AQUILA Ιταλίας το 2000.

Συνέχεια στο Βιογραφικό

tachiaslogo

tachiasclinic.gr

Αγ. Παντελεήμονος 2 & Λεωφ. Ειρήνης 23


Τ.Κ. 151 21 Πεύκη, Αθήνα


info@tachiasclinic.gr


+30 2110195471

Βρείτε μας στο Χάρτη