Βαλανίτιδα και Βαλανοποσθίτιδα

H βαλανίτιδα είναι μια φλεγμονή της βαλάνου και της πόσθης που μπορεί να προσβάλλει άρρενες οποιασδήποτε ηλικίας. Έτσι μπορεί να εμφανισθεί σε μικρά αγόρια ηλικίας κάτω των 4 ετών αλλά και σε ενήλικες που δεν έχουν υποστεί περιτομή.

Μπορεί να οφείλεται τόσο σε λοιμώδεις όσο και σε μη λοιμώδεις παράγοντες. Είναι πιο συχνή σε περιπτώσεις φίμωσης (όταν το δέρμα που καλύπτει την βάλανο είναι πολύ σφικτό). Eπίσης ασθενείς με Σακχαρώδη Διαβήτη είναι πιο ευάλωτοι από τον γενικό πληθυσμό στην εμφάνιση βαλανίτιδας.

Βαλανίτιδα και Βαλανοποσθίτιδα

Η χρόνια βαλανοποσθίτιδα αυξάνει τον κίνδυνο για την ανάπτυξη παθήσεων όπως η αποφρακτική σκληρωτική βαλανίτιδα (χρόνια δερματίτιδα που συχνά αφορά την βάλανο και την ακροποσθία), η φίμωση (όταν το δέρμα που καλύπτει την βάλανο είναι πολύ στενό), η παραφίμωση ( όταν το δέρμα που καλύπτει την βάλανο μπορεί να τραβηχτεί πίσω αλλά δεν επιστρέφει στην αρχική του θέση) αλλά και πιο σπάνια καρκίνο.

Κλινικά η βαλανοποσθίτιδα εμφανίζεται με την μορφή ερυθρότητας, οιδήματος και εκκρίματος στην βάλανο και στην πόσθη. Μπορεί επίσης όταν η φλεγμονή στην περιοχή είναι έντονη να συνυπάρχει δυσοσμία κνησμός, άλγος όπως επίσης να μην είναι εύκολη η αποκάλυψη της βαλάνου.

Πολλές είναι οι αιτίες πρόκλησης της βαλανίτιδας:

  • Διάφορα μικρόβια που υπάρχουν στο δέρμα μπορούν να πολλαπλασιαστούν και να προκαλέσουν λοίμωξη. Συχνά μύκητες όπως π.χ. ο μύκητας Candida, αλλά και κοινά βακτήρια μπορούν να προκαλέσουν βαλανίτιδα.
  • Ορισμένες καταστάσεις αυξάνουν τον κίνδυνο βαλανίτιδας, όπως:

▪Προϋπάρχουσα φλεγμονή της βαλάνου από αλλεργία ή κάποια ερεθιστική ουσία.

▪Μη ρυθμισμένος σακχαρώδης διαβήτης

▪Φίμωση του πέους. Έτσι ονομάζεται η αδυναμία αποκάλυψης της βαλάνου λόγω στενής ακροποσθίας.

  • Διάφορες σεξουαλικά μεταδιδόμενες παθήσεις όπως π.χ. ο έρπης γεννητικών οργάνων, το μυκόπλασμα, χλαμύδια και η γονόρροια.
  • Τόσο η πλημμελής καθαριότητα της περιοχής όσο το υπερβολικό πλύσιμο της περιοχής μπορεί να προκαλέσει ευαισθητοποίηση του δέρματος. Το δέρμα της βαλάνου είναι εξαιρετικά ευαίσθητο και μπορεί να αντιδράσει σε ορισμένες χημικές ουσίες όπως σαπούνια, έλαια, απολυμαντικά, όπως επίσης λιπαντικά, και προφυλακτικά μπορεί να προκαλέσουν ερεθισμό της βαλάνου. Τέλος εσώρουχα που δεν έχουν ξεπλυθεί καλά από καθαριστικά ή μαλακτικά, μπορεί να προκαλέσουν ερεθισμούς.
  • Παθήσεις του δέρματος: Ορισμένες δερματικές νόσοι όπως το έκζεμα, ο ομαλός λειχήνας, η ψωρίαση κ.α. επηρεάζουν την εν λόγω περιοχή δίνοντας εικόνας βαλανίτιδας.

Όσον αφορά την διάγνωση αυτή συνήθως είναι κλινική. Η κλινική εξέταση πρέπει να περιλαμβάνει όλο το δέρμα για την τυχόν συσχέτιση της βαλανίτιδας με άλλα νοσήματα του δέρματος.

Συμπληρωματικά, σε περιπτώσεις που η διάγνωση δεν είναι εύκολη, μπορεί να χρειαστούν καλλιέργειες από την βάλανο, γενική ούρων αλλά και πιο σπάνια βιοψία δέρματος.

Η θεραπεία της βαλανίτιδας εξαρτάται από τον αιτιολογικό παράγοντα και εξατομικεύεται. Σημαντικό κομμάτι της θεραπείας αποτελεί και η ενημέρωση για την πρακτική της καλής υγιεινής της περιοχής, αλλά και η αποφυγή πιθανών αιτιολογικών παραγόντων.

Γιώργος Τάχιας

O δερματολόγος Δρ. Τάχιας Γεώργιος γεννήθηκε στην Αθήνα και αποφοίτησε από την Ιατρική σχολή της L’AQUILA Ιταλίας το 2000.

Συνέχεια στο Βιογραφικό

tachiaslogo

tachiasclinic.gr

Αγ. Παντελεήμονος 2 & Λεωφ. Ειρήνης 23


Τ.Κ. 151 21 Πεύκη, Αθήνα


info@tachiasclinic.gr


+30 2110195471

Βρείτε μας στο Χάρτη