Ροδόχρους Νόσος

Είναι μια χρόνια φλεγμονώδης νόσος  με υφέσεις και εξάρσεις, άγνωστης αιτιολογίας και δεν αποτελεί παραλλαγή της ακμής. Η εντόπιση της είναι κυρίως στον κεντρικό μέρος  του προσώπου και οι βλάβες που προκαλούνται από την νόσο είναι κυρίως ερύθημα, βλατίδες, φλυκταινίδια, τηλεαγγειεκτασίες και αίσθημα καύσου.

Ροδόχρους Νόσος

Η επίπτωσή της ποικίλει στον γενικό πληθυσμό και φτάνει έως το 10% και η ηλικία ενάρξεως της είναι από 30-50 ετών και έχει μεγαλύτερη επίπτωση στις γυναίκες.

Ταξινομείται κλινικά σε 5 υποτύπους:

  1.  ερυθηματώδης τηλεαγγειεκτασικός
  2.  βλατιδοφλυκταινώδης
  3.  φυματώδης
  4.  οφθαλμικός
  5.  κοκκιωματώδης

Όπως προαναφέρθηκε η ακριβής αιτιολογία είναι άγνωστη αλλά έχουν ενοχοποιηθεί διάφοροι πιθανοί παράγοντες  όπως η δραστηριότητα μικροοργανισμών, οι αγγειακές διαταραχές του δέρματος, η ανωμαλία της τριχοσμηγματογόνου μονάδας, βλάβες στο κατώτερο χόριο και στους υποκείμενους ιστούς. Ρόλο επίσης μπορεί να παίζουν λοιμώδεις παράγοντες όπως το Demodex folliculorum  και το Helicobacter pylori.

Oι θεραπευτικές επιλογές εξαρτώνται από το στάδιο και την ένταση της νόσου. Σε ήπιες μορφές συνιστάται η αποφυγή των εκλυτικών παραγόντων καθώς και η τοπική εφαρμογή καλλυντικών σκευασμάτων που προκαλούν αγγειοσύσπαση, ενώ σε πιο σοβαρές κλινικές εκδηλώσεις της νόσου χρειάζεται τοπική ή και συστηματική αγωγή.

Γιώργος Τάχιας

O δερματολόγος Δρ. Τάχιας Γεώργιος γεννήθηκε στην Αθήνα και αποφοίτησε από την Ιατρική σχολή της L’AQUILA Ιταλίας το 2000.

Συνέχεια στο Βιογραφικό

tachiaslogo

tachiasclinic.gr

Αγ. Παντελεήμονος 2 & Λεωφ. Ειρήνης 23


Τ.Κ. 151 21 Πεύκη, Αθήνα


info@tachiasclinic.gr


+30 2110195471

Βρείτε μας στο Χάρτη