Ακμή
Αποτελεί μια πολύ κοινή φλεγμονή του δέρματος. Αν και εμφανίζεται συχνά κατά την εφηβεία και μετά υποχωρεί, δεν είναι σπάνια η παραμονή της νόσου και κατά την ενήλικη ζωή. Περίπου το 90% των εφήβων έχουν ακμή και στους μισούς από αυτούς τους ασθενείς η νόσος συνεχίζεται και μετά την εφηβεία. Μάλιστα μέχρι την ηλικία των σαράντα ετών 1% των αντρών και 5% των γυναικών έχουν ακόμα βλάβες.
Λόγω ακριβώς αυτής της μακράς διάρκειας των βλαβών η ακμή κατατάσσεται πλέον στις χρόνιες νόσους και μπορεί να δημιουργήσει εκτός των άλλων διαταραχές της ψυχικής τους υγείας που μπορεί να φτάσουν έως την κατάθλιψη. Γίνεται εύκολα αντιληπτό ότι η θεραπεία της ακμής είναι πολύ σημαντική και για την ψυχική ισορροπία των ασθενών.
Oι κλινικές βλάβες που προκαλούνται από την ακμή είναι οι ανοικτοί και οι κλειστοί φαγέσωροι – που συνήθως αποτελούν μια μορφή ήπιας ακμής- έως και σε πιο σοβαρές μορφές βλατίδες και φλυκταινίδια και κύστεις που φλεγμαίνουν και μπορεί να οδηγήσουν σε ουλές.
Η ακμή συνήθως σχετίζεται με αλλαγές στα επίπεδα των ορμονών που προκαλούνται κατά την εφηβεία, αλλά που μπορούν να ξεκινήσουν σε οποιαδήποτε ηλικία. Επηρεάζουν τους σμηγματογόνους αδένες που βρίσκονται στην τριχοσμηγματογόνο μονάδα του δέρματος. Ορισμένες από τις ορμόνες αυτές μπορεί να προκαλέσουν μεγάλη παραγωγή σμήγματος. Αυτή η ανώμαλη παραγωγή σμήγματος μπορεί να προκαλέσει αλλαγές στην δραστηριότητα ενός συχνά αθώου μικροβίου του P.Αcnes το οποίο γίνεται πιο επιθετικό και προκαλεί φλεγμονή και πύον. Στην ακμή έχουμε επίσης διαταραχή της φυσιολογικής λειτουργίας των ανώτερων στιβάδων του δέρματος με αποτέλεσμα την πάχυνση των εσωτερικών στιβάδων του τριχοσμηγματογόνου θυλάκου και την πρόκληση βυσμάτων στους πόρους του θυλάκου. Φαίνεται ότι υπάρχει κληρονομική προδιάθεση για την ανάπτυξη της ακμής. Αν τόσο ο πατέρας όσο και η μητέρα σας είχαν ακμή μπορεί και εσείς να αναπτύξετε ακμή.
Ορισμένες γενικές οδηγίες μπορεί να αποδειχθούν αρκετά χρήσιμες στην ήπια ακμή. Αυτές είναι:
Ορισμένες γενικές οδηγίες μπορεί να αποδειχθούν αρκετά χρήσιμες στην ήπια ακμή. Αυτές είναι:
- Μην πλένετε της περιοχές με ακμή πάνω από 2-3 φορές την ημέρα. Το πολύ συχνό πλύσιμο μπορεί να ερεθίσει το δέρμα και να κάνει τα συμπτώματα χειρότερα.
- Ξεπλένετε το πρόσωπο σας με ένα πολύ ήπιο σαπούνι ή καθαριστικό και με χλιαρό νερό.
- Μην πειράζετε τα “σπυράκια” γιατί μπορεί έτσι οι βλάβες να επιδεινωθούν.
- Αποφύγετε τις υπερβολές στην χρήση make up και άλλων καλλυντικών.
- Πλένετε τα μαλλιά σας τακτικά και αποφύγετε αυτά να πέφτουν στο πρόσωπο σας.
Όσον αφορά την θεραπεία(αγωγή) της ακμής αυτή καθορίζεται από τον δερματολόγο ανάλογα με τον τύπο της ακμής, την βαρύτητα της καθώς και από την ηλικία σας. Ανάμεσα στις θεραπευτικές επιλογές είναι τα τοπικά ρετινοειδή, το υπεροξείδιο του βενζολίου, τοπικά αντιβιοτικά, το αζελαϊκό οξύ αλλά και συστηματική αγωγή με αντιβιοτικά και ρετινοειδή.
-Πλεονεκτήματα φωτοθεραπείας:
- Μη τοξική
- Μη επεμβατική
- Χωρίς χρήση φαρμάκων
- Αποτελεσματική στην νεανική ακμή καθώς και στην ακμή ενηλίκων