Κονδυλώματα

Tα κονδυλώματα είναι από τα πιο κοινά σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα. Τουλάχιστον οι μισοί από τον σεξουαλικά ενεργό πληθυσμό έχουν προσβληθεί από τον ιό HPV (Human Papillomavirus), τον ιό που προκαλεί τα κονδυλώματα σε κάποια φάση της ζωής τους. Στις γυναίκες η συχνότητα εμφάνισης του ιού είναι λίγο πιο αυξημένη σε σύγκριση με τον άντρα.

Η κλινική εικόνα των κονδυλωμάτων είναι αυτή μικρών κυρίως βλατίδων χρώματος δέρματος οι οποίες συνήθως έχουν ανώμαλη επιφάνεια (ανθοκραμβοειδής επιφάνεια). Σε πολλές περιπτώσεις οι βλάβες είναι τόσο μικρές που δεν είναι ορατές με γυμνό οφθαλμό.

Ο ιός HPV έχει τουλάχιστον 40 διαφορετικούς υποτύπους που επηρεάζουν την γεννητική περιοχή και μεταδίδονται κυρίως με την σεξουαλική επαφή. Κάποιοι από αυτούς τους υποτύπους προκαλούν καρκινογένεση στις γυναίκες.

Όσον αφορά την θεραπεία υπάρχουν πολλές επιλογές και η θεραπεία εξατομικεύεται ανάλογα με το μέγεθος, τον αριθμό των βλαβών και την εντόπιση τους.

Ανάμεσα στις πιο συχνές επιλογές του ιατρού για την θεραπεία των κονδυλωμάτων είναι η κρυοθεραπεία, η διαθερμοπηξία, το Laser CO2, καθώς και τοπικές κρέμες. Eκτός από την θεραπεία η γυναίκα με κονδυλώματα πρέπει να υποβάλλεται σε πλήρη γυναικολογική εξέταση που να περιλαμβάνει PAP Test και κολποσκόπηση.

Κονδυλώματα

Γιώργος Τάχιας

O δερματολόγος Δρ. Τάχιας Γεώργιος γεννήθηκε στην Αθήνα και αποφοίτησε από την Ιατρική σχολή της L’AQUILA Ιταλίας το 2000.

Συνέχεια στο Βιογραφικό

tachiaslogo

tachiasclinic.gr

Αγ. Παντελεήμονος 2 & Λεωφ. Ειρήνης 23


Τ.Κ. 151 21 Πεύκη, Αθήνα


info@tachiasclinic.gr


+30 2110195471

Βρείτε μας στο Χάρτη