Γονόρροια (Βλεννόρροια)

Αποτελεί νόσημα το οποίο προκαλείται από ένα μικρόβιο που ονομάζεται Νeisseria Gonorrhoeae.  Μεταδίδεται σχεδόν αποκλειστικά με την σεξουαλική επαφή, αν και έχουν αναφερθεί περιπτώσεις μετάδοσης με μολυσμένα αντικείμενα. Προσβάλλει το επιθήλιο του ουροποιητικού και γεννητικού  συστήματος με κύριες εντοπίσεις την ουρήθρα και τον προστάτη στον άντρα και την ουρήθρα τους βαρθολίνιους αδένες, και πιο σπάνια τον τράχηλο και τις σάλπιγγες  στις γυναίκες. Ενώ στις γυναίκες η λοίμωξη μπορεί να περάσει απαρατήρητη με μια αυξηση του υπάρχοντος εκκρίματος στους άντρες η λοίμωξη δίνει συνήθως έντονα συμπτώματα όπως δυσουρία, καύσος ερυθρότητα στην βάλανο και πυώδες έκκριμα.

Γονόρροια (Βλεννόρροια)

Η διάνωση της γίνεται με την βοήθεια δυο εξετάσεων:

α. Ανίχνευση γονοκόκκου σε άμεσο παρασκεύασμα από έκκριμα από την ουρήθρα.

β. Καλλιέργεια σε ειδικά θρεπτικά υλικά (Τhyer-Martin),  η οποία πρέπει να διεξάγεται σε όλες τις περιπτώσεις κλινικής υποψίας γονοκοκκικής λοιμώξεως.

Ο ασθενής πρέπει άμεσα να επισκεφθεί τον ιατρό για να του χορηγηθεί η κατάλληλη  αντιβιοτική αγωγή. Οι  ερωτικοί σύντροφοι των ασθενών,  θα πρέπει να ελεγχθούν και να λάβουν, εφόσον πρέπει θεραπεία.

Γιώργος Τάχιας

O δερματολόγος Δρ. Τάχιας Γεώργιος γεννήθηκε στην Αθήνα και αποφοίτησε από την Ιατρική σχολή της L’AQUILA Ιταλίας το 2000.

Συνέχεια στο Βιογραφικό

tachiaslogo

tachiasclinic.gr

Αγ. Παντελεήμονος 2 & Λεωφ. Ειρήνης 23


Τ.Κ. 151 21 Πεύκη, Αθήνα


info@tachiasclinic.gr


+30 2110195471

Βρείτε μας στο Χάρτη