Υπεριδρωσία

Aπό το 2004 ο Αμερικάνικος οργανισμός τροφίμων και φαρμάκων (FDA) έχει δώσει την άδεια του για την χρήση BOTOX στην μασχαλιαίας κοιλότητα ως θεραπεία για την υπεριδρωσίας, σε άτομα που δεν τους καλύπτει η χρήση αποσμητικού.

Υπεριδρωσία

To BOTOX είναι μια πρωτεΐνη που έχει την ικανότητα να μπλοκάρει προσωρινά τις νευρικές απολήξεις που ενεργοποιούν τους ιδρωτοποιούς αδένες. Με αυτόν τον τρόπο το νευρικό ερέθισμα δεν φτάνει σε αυτούς τους αδένες που είναι υπεύθυνοι για την υπερπαραγωγή ιδρώτα. Οι ερευνητές έχουν αποδείξει ότι η θεραπεία της υπερβολικής έκκρισης ιδρώτα στις μασχαλιαίες κοιλότητες, παλάμες, πέλματα και σε άλλες σχετικά μικρές περιοχές του σώματος είναι ασφαλείς και αποτελεσματικές και δεν εμποδίζουν την θερμορύθμιση του οργανισμού. Το BOTOX προκαλεί μείωση της εφίδρωσης στις περιοχές που εφαρμόζεται κατά 82 – 87% και τα αποτελέσματα της θεραπείας εμφανίζονται 2-4 ημέρες μετά την θεραπεία, ενώ το μέγιστο του αποτελέσματος παρατηρείται σε 2 εβδομάδες. Η διάρκεια της θεραπείας κρατάει 6-12 μήνες. Όταν περάσει η δράση του ΒΟΤΟΧ η διαδικασία μπορεί να επαναληφθεί όσες φορές κανείς επιθυμεί.

Η εφαρμογή της θεραπείας γίνεται με την χρήση πολύ λεπτής βελόνης με την οποία γίνεται η έγχυση του ΒΟΤΟΧ στην περιοχή της υπεριδρωσίας. Η όλη διαδικασία διαρκεί λίγα λεπτά, χωρίς να χρειάζεται μετά την να περιορίσει τις δραστηριότητες του (εκτός από την πολύ έντονη φυσική άσκηση ή την χρήση σάουνας κατά την ημέρα της θεραπείας).

Πριν την εφαρμογή πρέπει να έχει προηγηθεί αιματολογικός έλεγχος για πιθανά παθολογικά αιτία της υπερβολικής έκκρισης ιδρώτα.

Η θεραπεία αυτή δίνει πραγματικά την λύση στους ανθρώπους που υποφέρουν από την υπερβολική έκκριση ιδρώτα που εκτός από την δυσχέρεια που προκαλεί το ίδιο το πρόβλημα σημαντική είναι και η ψυχολογική επιβάρυνση που αυτό δημιουργεί.

Γιώργος Τάχιας

O δερματολόγος Δρ. Τάχιας Γεώργιος γεννήθηκε στην Αθήνα και αποφοίτησε από την Ιατρική σχολή της L’AQUILA Ιταλίας το 2000.

Συνέχεια στο Βιογραφικό

tachiaslogo

tachiasclinic.gr

Αγ. Παντελεήμονος 2 & Λεωφ. Ειρήνης 23


Τ.Κ. 151 21 Πεύκη, Αθήνα


info@tachiasclinic.gr


+30 2110195471

Βρείτε μας στο Χάρτη