Ανδρογενετικού τύπου αλωπεκία / Τριχόπτωση

Η ανδρογενετική αλωπεκία (φαλάκρα) είναι η πιο συχνή μορφή απώλειας των τριχών στους άντρες. Περίπου το 50%  των αντρών στην ηλικία των 50 ετών πάσχει από ανδρογενετική αλωπεκία. Ωστόσο, εκτός από τους άντρες και οι γυναίκες επηρεάζονται από αυτήν την νόσο αλλά σε μικρότερο ποσοστό (περί του 25%).

Στους άντρες πιστεύεται ότι προκαλείται από τον συνδυασμό γενετικής προδιάθεσης και από την δράση μιας ορμόνης, της διυδοτεστοστερόνης.

Ανδρογενετικού τύπου αλωπεκία / Τριχόπτωση

Στις γυναίκες η αιτιολογία της ανδρογενετικής αλωπεκίας παραμένει ασαφής αν και σε αυτή την περίπτωση η γονιδιακή προδιάθεση φαίνεται να παίζει έναν ρόλο.

Κλασσικά η ανδρογενετική αλωπεκία αντρικού τύπου εμφανίζεται ως μια βαθμιαία υποχώρηση της μετωπιαίας γραμμής του τριχωτού κεφαλής, καθώς και στην  απώλεια των τριχών στην κορυφή  του τριχωτού. Στην πλήρη  εξέλιξη της νόσου έχουμε την παραμονή των τριχών μόνο στις περιοχές της ινιακής (οπίσθιας) χώρας και των βρεγματικών (πλευρικών) περιοχών της κεφαλής.

Η διάγνωση γίνεται συνήθως από την κλινική εικόνα, αν και ορισμένες φορές μπορεί να χρειαστεί τριχοριζόγραμμα ή/ και ιστολογική εξέταση.

Η απώλεια των τριχών μπορεί να μειωθεί ή και να ανακοπεί στα πρώτα στάδια της νόσου. Η θεραπεία τοπική ή συστηματική καθορίζεται και εξατομικεύεται από τον θεράποντα, με βάση την κλινική εικόνα και την σταδιοποίηση της νόσου.

Γιώργος Τάχιας

O δερματολόγος Δρ. Τάχιας Γεώργιος γεννήθηκε στην Αθήνα και αποφοίτησε από την Ιατρική σχολή της L’AQUILA Ιταλίας το 2000.

Συνέχεια στο Βιογραφικό

tachiaslogo

tachiasclinic.gr

Αγ. Παντελεήμονος 2 & Λεωφ. Ειρήνης 23


Τ.Κ. 151 21 Πεύκη, Αθήνα


info@tachiasclinic.gr


+30 2110195471

Βρείτε μας στο Χάρτη