Δερματίτιδα εξ’ επαφής

Αποτελεί μια αντίδραση του δέρματος, μετά από την επαφή του με διάφορους  φυσικούς ή χημικούς παράγοντες και διακρίνεται σε:

Α. Tοξική δερματίτιδα επαφής (οξεία και χρόνια), όταν οι δερματικές βλάβες εμφανίζονται μετά από επαφή με χημικούς τοξικούς παράγοντες όπως διάφοροι χημικοί διαλύτες (π.χ. ξυλένιο, εστέρες, κετόνες, ακετόνη, κ.α.), Latex, κηροζίνη και διάφορες επιφανειοδραστικές ουσίες, που βρίσκονται σε καλλυντικά και κρέμες, αλλά και φυσικούς παράγοντες όπως θερμικοί, ακτίνες laser και υπεριώδεις ακτίνες.

Β. Η αλλεργική δερματίτιδα επαφής (οξεία και χρόνια), αποτελεί φλεγμονή του δέρματος η οποία δημιουργείται από αλλεργική αντίδραση και εκλύεται μετά από επαφή με αλλεργιογόνα στους οποίους ο ασθενής έχει προηγουμένως ευαισθητοποιηθεί. 2% περίπου του γενικού πληθυσμού πάσχουν από αλλεργική δερματίτιδα επαφής. Πιο συχνά αλλεργιογόνα που προκαλούν τέτοιου είδους δερματίτιδα είναι το νικέλιο, ο χρυσός, το βάλσαμο Περού, το χρώμιο κ.α.

Όσον αφορά την κλινική εικόνα της δερματίτιδας επαφής οι βλάβες εντοπίζονται στις περιοχές επαφής του αιτίου με το δέρμα. Αρχικά στο σημείο επαφής του δέρματος με τον τοξικό ή τον αλλεργικό παράγοντα παρουσιάζεται έντονη ερυθρότητα και οίδημα. Κατόπιν η κλινική εικόνα κυριαρχείται από την εμφάνιση φυσαλίδων ή πομφολύγων, μετά την αυτόματη (συνήθως) διάνοιξη των οποίων δημιουργούνται διαβρώσεις και τελικά στην επιφάνεια των διαβρώσεων δημιουργούνται εφελκίδες-κρούστες που αποπίπτουν στο τελευταίο στάδιο (στάδιο απολέπισης). Στην περιοχή των αλλοιώσεων οι οποίες υπεχώρησαν παραμένει επί ημέρες ή εβδομάδες ερύθημα η ένταση του οποίου προοδευτικά ελαττώνεται. Τα εξάνθημα μπορεί να συνοδεύεται από κνησμό ή και πόνο. Αν ο αιτιολογικός παράγοντας παραμένει μπορεί να ακολουθήσει και λειχηνοποίηση της περιοχής.

Δερματίτιδα εξ’ επαφής

Η θεραπεία της τοξικής δερματίτιδας επαφής περιλαμβάνει αρχικά τηv απομάκρυνση του τοξικού παράγοντα και τον καθαρισμό της περιοχής. Η τοπική θεραπεία περιλαμβάνει ενυδατικούς παράγοντες και τοπικά κορτικοστεροειδή ενώ σε σοβαρότερες περιπτώσεις χορηγούνται συστηματικά κορτικοστεροειδή και αντιισταμινικά.

Η θεραπεία της αλλεργικής δερματίτιδας επαφής είναι παρόμοια με αυτήν της τοξικής δερματίτιδας επαφής με απαραίτητη προϋπόθεση την απομάκρυνση του αλεργιογόνου.

Η αναζήτηση και η ανεύρεση του πιθανού αλλεργιογόνου είναι απαραίτητη για την θεραπεία και βασίζεται στις επιδερμιδικές δοκιμασίες ή αλλιώς Patch Tests. O ιατρός σας θα τοποθετήσει διάφορες ουσίες που ενοχοποιούνται σε κατάλληλες αραιώσεις στην επιφάνεια του δέρματος σας όπου και θα παραμείνουν 48 ώρες. Στην συνέχεια θα τις αφαιρέσει και θα αξιολογήσει τα αποτελέσματα με βάση την αντίδραση του δέρματός σας στην κάθε ουσία.

Γιώργος Τάχιας

O δερματολόγος Δρ. Τάχιας Γεώργιος γεννήθηκε στην Αθήνα και αποφοίτησε από την Ιατρική σχολή της L’AQUILA Ιταλίας το 2000.

Συνέχεια στο Βιογραφικό

tachiaslogo

tachiasclinic.gr

Αγ. Παντελεήμονος 2 & Λεωφ. Ειρήνης 23


Τ.Κ. 151 21 Πεύκη, Αθήνα


info@tachiasclinic.gr


+30 2110195471

Βρείτε μας στο Χάρτη