Σύφιλη
Αποτελεί ένα αφροδίσιο νόσημα, το οποίο προκαλείται από το μικρόβιο της ωχράς σπειροχαίτης (Treponema pallidum). Αφορά κυρίως σεξουαλικώς δραστήρια άτομα με ιδιαίτερη αύξηση τα τελευταία χρόνια. Μπορεί να εξελιχθεί σε χρόνιο νόσημα που αφορά πολλά όργανα αν αφεθεί χωρίς θεραπεία.
Συνήθως η μετάδοση γίνεται με την σεξουαλική επαφή αν και έχουν αναφερθεί περιπτώσεις μετάδοσης από μολυσμένα αντικείμενα. Επίσης η μετάδοση μπορεί να γίνει με μετάγγιση μολυσμένου αίματος καθώς και στην κύηση.
Οι ενδείξεις και τα συμπτώματά της σύφιλης ποικίλουν ανάλογα με το στάδιο στο οποίο βρίσκεται η νόσος. Στο 1ο στάδιο η νόσος εμφανίζεται ως ένα ανώδυνο συνήθως μονήρες σκληρό έλκος (10 ημέρες έως 3 μήνες μετά από την είσοδο του μικροβίου στον οργανισμό) το οποίο στο 90% των περιπτώσεων εμφανίζεται στα γεννητικά όργανα, αν και μπορεί να εμφανισθεί και σε άλλες περιοχές όπως στην στοματική κοιλότητα, στις θηλές, στον πρωκτό και στα δάκτυλα. Στο 2ο στάδιο εκτός από γενικά σημεία και συμπτώματα εμφανίζονται και γενικευμένα και άτυπα εξανθήματα : Χαρακτηρίζονται από μία μεγάλη ποικιλομορφία και διακρίνονται σε πρώϊμα και όψιμα. Τα πρώϊμα εξανθήματα (συφιλιδική ροδάνθη) είναι πάντοτε κηλιδώδη, ερυθροκύανα, εντοπίζονται κατά κύριο λόγο στην μέση μοίρα του κορμού και είναι ασυμπτωματικά. Τα όψιμα εξανθήματα μπορεί να είναι πολύμορφα και να είναι κηλιδώδη, βλατιδώδη, κηλιδοβλατιδώδη, φυσσαλιδώδη, βλατιδοφυσσαλιδώδη. Το 3ο στάδιο χαρακτηρίζεται από την προσβολή και την καταστροφή των εσωτερικών οργάνων η οποία μπορεί να οδηγήσει σε θάνατο.
Δύο είναι τα χαρακτηριστικά ευρύματα αυτού του σταδίου: α. οι συφιλίδες που είναι επίπεδα οζίδια τα οποία σχηματίζουν πλάκες με τάση πρός εξέλκωση, δημιουργία ουλών και ακρωτηριασμό σε περίπτωση εντοπίσεώς τους στην μύτη και στα αυτιά. Κυρίως όμως εμφανίζονται στην ράχη, στην εκτατική επιφάνεια των άνω άκρων και στο πρόσωπο. β. Τα κομμιώματα που είναι επίσης οζίδια και μπορούν να εμφανισθούν σε οποιοδήποτε όργανο, συνήθως όμως προσβάλλουν το δέρμα, τους βλεννογόνους και τα οστά. Τα κομμιώματα του δέρματος αρχίζουν στον υποδόριο ιστό και εμφανίζονται στην επιφάνεια του δέρματος ως σκληρά, ερυθρά, επίπεδα και ελαστικά οζίδια, τα οποία τελικώς εξελκούνται μετά διάστημα αρκετών μηνών. Τα κομμιώματα εντοπίζονται κυρίως στο τριχωτό της κεφαλής, στην υπερκλείδια χώρα, στην κνήμη, στην υπερώα και στο ρινικό διάφραγμα. Η σύφιλη 3ου σταδίου μπορεί να προσβάλει και το κεντρικό νευρικό σύστημα με συμπτώματα όπως την παράλυση, απάθεια, επιληψία και την νωτιαία φθίση, που σχετίζεται με αδύναμη ισορροπία και με ελαφρούς πόνους στα άκρα. Eπίσης μπορεί να εμφανιστεί το σημείο της ιριδίτιδας με την κόρη Argyll Robertson, που είναι αμφοτερόπλευρες μικρές κόρες οφθαλμών.
Όσον αφορά την διάγνωση γίνεται μέσω αιματολογικών εξετάσεων είτε μέσω της χρήσης άμεσης μικροσκοπικής εξετάσεως από υλικό των βλαβών, ενώ όσον αφορά την θεραπεία αυτή είναι κατά βάση ενδομυϊκή πενικιλλίνη σε δοσολογία ανάλογα με το στάδιο της παθήσεως.