Πανάδες (Mέλασμα) προσώπου

Αποτελεί ένα συχνό πρόβλημα στις ηλιοεκτεθειμένες περιοχές του δέρματος μας (πρόσωπο, λαιμός, χέρια) το οποίο κλινικά έχει εικόνα καφεοειδών και γκρι χρώματος διάφορων μεγεθών και σχημάτων κηλίδων στην επιφάνεια του δέρματος, αν και η παθοφυσιολογία του μελάσματος είναι άγνωστη.

Πανάδες (Mέλασμα) προσώπου

Aν και ακόμα δεν γνωρίζουμε πλήρως την παθοφυσιολογία του μελάσματος σημαντικό ρόλο στην δημιουργία του, φαίνεται να παίζει η υπερπαραγωγή μελανίνης από τα κύτταρα στα οποία οφείλεται το χρώμα του δέρματος μας και ονομάζονται μελανοκύτταρα. Η υπερπαραγωγή αυτή της μελανίνης εναποτίθεται στα γειτονικά κύτταρα της επιδερμίδας (κερατινοκύτταρα) ή/και στο υποκείμενο χόριο.

Τουλάχιστον στο ένα τρίτο των περιπτώσεων υπάρχει γνωστό οικογενειακό ιστορικό μελάσματος και για αυτόν το λόγο το μέλασμα θεωρείται ότι έχει γονιδιακή προδιάθεση.

Άλλοι γνωστοί παράγοντες είναι:

– Η έκθεση στην ηλιακή ακτινοβολία

– Η κύηση

– Θεραπεία με ορμόνες – αντισυλληπτικά

– Μερικά φάρμακα (όπως νέες θεραπείες καρκίνου) διάφορα καλλυντικά σαπούνια

– Υποθυρεοειδισμός

ΘΕΡΑΠΕΙΑ

Στο μέλασμα οφείλουμε να ακολουθήσουμε ένα ήπιο θεραπευτικό πρωτόκολλο και να μην προχωρήσουμε σε επιθετικές μεθόδους που θα έχουν γρήγορο μεν αποτέλεσμα όμως και γρήγορη υποτροπή οπότε η εικόνα του γίνεται χειρότερη από πριν. Για ν’ αποφύγουμε αυτόν τον κίνδυνο, ξεκινάμε από την πιο ήπια τεχνική. Αν αυτή δεν αποδώσει, προχωράμε στην επόμενη που είναι λιγότερο ήπια. Αν χρειαστεί, συνεχίζουμε με άλλη μέθοδο. Κατά σειρά επεμβατικότητας οι θεραπείες που εφαρμόζουμε είναι οι εξής:

1. Αρχίζουμε με μία ειδική κρέμα, είτε έτοιμη είτε χειροποίητη στο φαρμακείο, η οποία μπορεί να περιέχει γλυκολικό οξύ, ρετινόλη ή υδροκινόνη, ανάλογα με την περίπτωση. Στην Tachias Clinic διαθέτουμε ειδικά προϊόντα θεραπείας του μελάσματος, σε ορό με τρανεξαμικό οξύ το οποίο έχει αποδειχθεί ότι είναι εξαιρετικά αποτελεσματικό και με την μεγαλύτερη ασφάλεια για τον σκοπό αυτό.

2. Αν η κρέμα δεν αρκεί και δεν μας δώσει τα επιθυμητά αποτελέσματα, τότε συμπληρωματικά κάνουμε ελαφριά πίλινγκ σε 2 έως 4 συνεδρίες με μεσοδιαστήματα τριών εβδομάδων. Σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί να συνδυαστούν επίσης με Dermapen με ρετινόλη ή άλλες λευκαντικές ουσίες.

3. Το επόμενο βήμα είναι ένα πιο επεμβατικά peeling , το Mesopeel melanoplus  της Mesoestetic. Εφαρμόζεται μία ή αν κριθεί απαραίτητο, δύο ή τρεις  φορές και απαιτεί χρόνο αποθεραπείας γιατί συνοδεύεται από ήπια έως μέτρια απολέπιση ανάλογα με την περίπτωση και το κατάλληλο θεραπευτικό πρωτόκολλο που έχει επιλέξει ο ιατρός.

Κατά την εφαρμογή του Mesopeel Melanoplus, το διάλυμα παραμένει στο δέρμα λίγα λεπτά μέχρι να ξεπλυθεί και στη συνέχεια δίνονται οδηγίες για το σπίτι, αρχικά με  κρέμα κορτιζόνης και κατόπιν αναπλαστικές κρέμες .

Εναλλακτικά  ή και ακόμα και στα μεσοδιαστήματα των συνεδριών σαν επιπρόσθετη  θεραπεία, μπορούμε να κάνουμε μεσοθεραπεία με το ειδικό προϊόν λεύκανσης της Prostrolane το οποίο περιέχει βιομιμητικά πεπτίδια.Αυτά τα πεπτίδια φθάνουν στα βαθύτερα σημεία του δέρματος και δρουν λευκαντικά.

 

Γιώργος Τάχιας

O δερματολόγος Δρ. Τάχιας Γεώργιος γεννήθηκε στην Αθήνα και αποφοίτησε από την Ιατρική σχολή της L’AQUILA Ιταλίας το 2000.

Συνέχεια στο Βιογραφικό

tachiaslogo

tachiasclinic.gr

Αγ. Παντελεήμονος 2 & Λεωφ. Ειρήνης 23


Τ.Κ. 151 21 Πεύκη, Αθήνα


info@tachiasclinic.gr


+30 2110195471

Βρείτε μας στο Χάρτη